Mardin Bölgesi
Sırtını Anadolu’ ya yaslayarak yüzünü Mezopotamya ovasına çeviren Mardin, tarihi M.Ö. 4000 yıllarına kadar uzanmaktadır. Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış kadim bir şehirdir kendileri.
Mardin için birçok isim kullanılmıştır. Bunlar Erdoba, Tidu, Merdo, Merdi ve Mardin olarak sıralanmaktadır. Çoğu kaynaklarda Mardin’ in gerçek adı ‘’Merdin’’ diye geçer. Ve halkın birçoğu da bu şekilde demektedir. Merdin adı kaleler anlamına gelmektedir. Şehirde birçok kalenin varlığı bu şekilde isimlendirilmesini sağlamıştır.
Birçok medeniyete beşiklik yapan Mardin’de, Sümer, Akat, Hitit, Asur, Pers, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemine ilişkin tarihi izler yer almaktadır. Mardin’ in Osmanlıların eline geçmesi ise Mısır Seferini düzenleyen Yavuz Sultan Selim döneminde gerçekleşmiştir.
Bir dağın tepesinde kurulmuş olan Mardin, evleriyle de kesinlikle nam salmıştır. Altın renginde olan ve bir yamaç üzerine sırayla yükselen evleri ile gelen misafirlerine büyüleyici bir görüntü sunmaktadır.
Mardin Gezilecek Yerler
Mardin Kalesi
Pers, Roma, Asur, Emeviler, Safariler ve son olarak Osmanlılar döneminde önemli bir kale olan Mardin Kale’si yerli ve yabancı turistler tarafından ziyaret akınına uğramaktadır. Adına şarkı yazılan kale kesinlikle görülmesi gereken miraslarımız arasında yer almaktadır.
Revaklı Çarşı
Mardin’ e gittiğiniz zaman alışveriş ve keyifle vakit geçirebileceğiniz hediyelik eşyaların ve yöresel eşyaların satıldığı mükemmel bir çarşıdır. Yapım tarihi her ne kadar bilinmese de inşası sırasında kesme taş kullanıldığı görülmektedir.
Kasımiye Medresesi
700 yıllık geçmişe sahip olan medrese yüzyıllardır korunmayı başarıp günümüze kadar sapasağlam gelmeyi başarmıştır. İç ve dış mimari olarak göz dolduran medrese, dini ve fen bilimlerini öğreten bir medrese olmuştur.
Mardin Ulu Camii
1190 yılında inşa edilen bu heybetli cami mimarisi ve görüntüsü ile gelen misafirleri adeta büyülemektedir. İki minareden oluşan cami kimilerine göre biri yıldırım sonucu yıkılmıştır. Ayrıca caminin minaresinde on sahabenin ismi yer almaktadır.
Deyrülzafaran Manastırı
4. yüzyılda kurulmuş manastır Süryaniler için önemli bir din merkezidir. Manastırda yer alan mozaikler ve Süryani Patriklerinin heykelleri kesinlikle hayranlık uyandırıyor. Onlarca medeniyetin bir araya gelip yaşadığı Mardin’de Deyrülzafaran Manastırı kesinlikle görülmesi gereken yerler arasındadır.
Mardin’ de Neler Yenir
Önemli bir mutfak kültürüne de sahip olan Mardin, mutfağında çok sayıda yemek çeşidi bulunmaktadır. Lebeniye, Soğan Kebabı, Mardin Çiğ köftesi, Güvercin Dolması, Kıneble, Mardin Harire ve Mardin Firkiye kesinlikle denenmesi gereken lezzetler arasında.